Creatieve campersbouwers: start-ups doen het anders

Campers zijn niet aan te slepen. De toenemende vraag wordt alleen afgeremd door een tekort aan onderdelen bij de traditionele camperfabrieken. Dat biedt kansen voor Nederlandse start-ups. De camper-inbouwbedrijfjes van veelal jonge initiatiefnemers die iets unieks aanbieden duiken overal op.

Wie nog af-fabriek een camper wil kopen moet bij de grote merken soms geduld hebben tot ver in 2022. Een camper uit voorraad kan natuurlijk, maar dat is veelal een standaard product. Er is een alternatief: koop Neder­lands. Je schaft zelf een gebruikte of nieuwe beste/wagen aan (of je geeft een opdracht daartoe) en dan laat je geheel naar eigen smaak een camperinterieur inbouwen. Dat kan inmiddels bij tiental­len kleinere en middelgrote camper­bedrijven verspreid over heel Nederland.

Jong geleerd

Een van die camperbedrijven is Van-Jorn in Groningen, een start-up uit 2020 met alleen jonge mensen in dienst met een designstudie als achtergrond. De productiefaciliteiten en kantoren zijn gevestigd op het terrein van de oude Suikerunie in Groningen. Daar zitten

allemaal bijzondere bedrijfjes en horeca, vrijwel allemaal ondergebracht in oude, omgebouwde zeecontainers. Eenmaal binnen bij Van-Jorn waan je je in een hypermoderne wereld. De oprichter van de start-up is Jorn Hofman. De pas 22-jarige ondernemer bedacht een uniek concept voor een variabele camperinrich­ting voor buscampers op basis van de Peugeot Boxer, de Fiat Ducato en de Citroën Jumper.

Een team van enthousi­aste jonge designers realiseert de produc­tie van de campers. Jorn: “Als zevenjarige maakte ik schetsen van vrachtwagens waarmee ik de wereld rond wilde. Toen ik tien was ontwierp ik mijn eerste lampen uit afval. Daarmee won ik een prijs en dat concept ontwikkelde zich tot mijn eerste bedrijfje, lampenkunst in een eigen 500 m2 grote galerie. Toen ik 15 was kocht ik van het verdiende geld mijn eerste camper – ik mocht er natuurlijk nog niet mee rijden. Daarvan heb ik het standaard interieur verbouwd naar een efficiënter onderkomen voor onze familie. Na één vakantie is die camper verkocht, daarna bouwde ik mijn eerste buscamperinteri­eur in een lege bestelwagen.”

Soort lkea-concept

Die bouwervaring vertaalde Jorn tijdens zijn studie industrieel productontwerp in een uniek concept voor een volledig modulaire camper. Al tijdens die studie werd Van-Jorn als bedrijf opgericht en succes bleef niet lang uit. Hij won er in 2019 de Rabo Ondernemersprijs mee en dat leverde een mooi startbedrag op voor zijn camperbedrijfje. Jorn: “Ik wil het anders doen, zonder een standaard eenheidsproduct aan te bieden zoals grote merken dat doen. De groep kampeerders die zich tegen de standaard verzet, is mijn doelgroep. Mijn droom is om qua interieur een soort lkea-concept op campers toe te passen. Onze buscampers zijn voorbereid op alle voorzieningen, behalve de meu­bels. De klant kiest die én de indeling zelf. Later wisselen blijft mogelijk.”

Idee wordt werkelijkheid

Een Van-Jorn campervan beschikt over geïsoleerde en netjes beklede plafonds en wanden waarin de metalen bevestigings­rails voor de meubels zichtbaar zijn. Daar­aan staan en hangen naar keuze de modulaire meubeldelen. Het bed kan voorin of achterin, de keuken voor, achter, links of rechts, de bankjes tegen de wand of dwars geplaatst met gordels. En schiet het budget tekort, dan kies je er volgend jaar bijvoorbeeld pas de kastruimte bij. Watertanks bevinden zich in de keuken­module en een toiletje onder de bank. Aan een heuse toiletruimte met douche wordt hard gewerkt. En reken maar dat de creatieve club met een mooie oplos­sing komt.

Een uitgebreid elektriciteitsnetwerk langs de plinten maakt het aansluiten van meu­bels met verlichting (12 volt, usb-aanslui­ting en stopcontacten 230 volt) simpel. Alles is milieubewust ontworpen en met recyclebare materialen afgewerkt, zelfs de geheel zelf ontworpen, elektrische componenten. Die modulaire bouw is uniek in de camperbouw. Elk detail is

door Jorn en z’n team tot in de puntjes uitgewerkt. Jorn: “Bij ons worden nieuwe ideeën en ontwerpen snel werkelijkheid. De productie van de bouwelementen besteden we uit, maar de assemblage van de meubels, bedden en kasten en de bouw van de campers gebeurt hier in eigen huis.”

Instagram-avonturiers

De creatieve ondernemers van de tiental­len Nederlandse inbouw-start-ups maken campers die precies in het marktsegment van de lnstagram-avonturiers vallen. Een interieur uitdenken, niet te lang twij­felen en op pad. Sfeer aanbrengen en de doorontwikkeling kan de koper zelf. Dat betekent niet dat de kwaliteit onvol­doende zou zijn. Het gaat hier om het concept en de mogelijkheid om te bespa­ren op de kosten. Op alle gebieden.

Zo richtten Marlies en Peter Conijn in 2019 Camper & Co op. Het Noord-Hollandse

bedrijf bouwt elk soort bestelbusje om tot camper. Alles naar wens uiteraard van

de klant. Al in 2020 blijkt dat de vraag de mogelijkheden overstijgt. Dus wordt de

start-up Campr opgezet en komt Willem Saurwalt als ontwerper aan boord: t Chillen, zitten en slapen maakt deel uit van het concept. Daarvoor draagt de klant zelf een Volkswagen Transporter aan. Campr bouwt daarin een zelf ontworpen meubelopstelling en een hefdak. De basis is altijd hetzelfde, maar de uitvoering bepaalt de klant, waarbij met de kennis van Camper & Co alles mogelijk is.De Campr is daarmee een seriemodel om zelf af te bouwen.

Loungen en chillen

Tot slot noemen we nog het in 2020 in Utrecht door Frans Westland opgerichte Ventje, een camper op basis van de modernere VW Transporter, waarvan je de primeur eerder dit jaar kon lezen in KampeerKampioen 7. In de bijzondere interieurs zijn de voorstoelen uitsluitend bedoeld voor de reis. Loungen en chillen – je mag het ook kamperen noemen -doe je achterin. Al het meubilair staat vast gemonteerd, maar onderling uitwissel­bare panelen en kussens maken het ombouwen van een loungehoek naar een bed heel eenvoudig. Voor het hout dat wordt verwerkt in elke buscamper plant het merk twee bomen ter compensatie. Ventjes interieur is een groot succes­verhaal, waarbij het bedrijf de vraag al bijna niet meer aan kan. De traditionele camperbouwers kunnen hun borst nat maken ..

Stel je eigen VAN samen

Maak een afspraak

Puzzel jouw eigen
VAN bij elkaar

in onze configurator

Op je gemak alles over de Module-VAN lezen? We hebben alles uitgewerkt in een drietal emails. We vertellen je waarom iedere VAN uniek is, nemen je mee in ons verhaal, en vertellen je alles wat je moet weten om je eigen droomcamper samen te kunnen stellen.

Stel je eigen VAN samen

Maak een afspraak

Puzzel jouw eigen
VAN bij elkaar

in onze configurator