Puzzel je eigen VAN Jorn bij elkaar

“Wij bouwen eigenwijze campers voor eigenzinnige mensen. VAN-Jorn bestaat uit een team van jonge camperbouwers uit Groningen met passie voor design, en een frisse kijk op de camperindustrie”, zo laat het jonge bedrijf weten. Wat die frisse blik is? Je stelt je eigen VAN-Jorn zelf samen met interieur-modules.

 

VAN-Jorn bouwt ‘modulaire campervans’. Dat betekent dat je als toekomstige camperaar zelf je meubels kiest en de indeling kan bepalen. Een frisse en nuchtere manier van denken van de oprichter Jorn Hofman. “Ik ben met VAN-Jorn gestart tijdens mijn studie Industrieel Productontwerp. De afgelopen jaren hebben we de modulaire formule doorontwikkeld en in productie genomen. Met dit systeem springen we in het gat in de markt tussen dure volledige maatwerkbouw en fabrieksbouw. Nu inmiddels vier jaar later, staat het systeem en wordt er steeds verder op doorontwikkeld. We bouwen dit jaar ongeveer 35 modulaire campers (of mobiele kantoren, een camper zonder bed) in alle denkbare vormen en maten. En de komende jaren zullen dit er nog veel meer gaan worden, waaronder ook steeds meer elektrische campers”, vertelt Jorn Hofman.

 
De modulaire interieurs worden bijna volledig opgebouwd uit een paar duurzame hoofdmaterialen: hardhout, multiplex beplakt met een gekleurde toplaag, aluminium delen en mat corian voor de keukenbladen.
 

Modulair systeem

In de VAN vind je een zelf samen te stellen interieur, geïnspireerd op organische vormen uit de natuur. “Het design is super belangrijk voor ons. De modules hebben vormen die een gevoel van ruimte geven in de beperkte ruimte van een bestelbus. Door de keuze voor materialen als hardhout, aluminium en mat corian voelt het interieur rustig, solide en zelfs een tikje chique. Zoals je het ook in je huis zou willen hebben. Door de modulaire indeling kan het interieur over de jaren uitgebreid of aangepast worden”, vervolgt Jorn zijn uitleg.

 

Keuzes

De interieur-modules, noem het meubelstukken, zijn divers en maken jouw camper uniek. Het assortiment bestaat momenteel uit zo’n 25 modules en 40 accessoires, en groeit constant door. Alle keuzes zijn in de showroom in Groningen te zien én online kun je aan de slag met alle modules in de 3D-configurator. Een ingerichte VAN is ook te bewonderen in de Nefkens Showroom in Utrecht. Waar je zoal uit kunt kiezen? Te veel om op te noemen, maar puzzel rustig je eigen VAN bij elkaar. Keuzes zat; van een breedte en en een lengtebed tot een 1-persoons of tweezitsbank met gordels en van een keukenmodule tot badkamer-unit (of buitendouche). Denk bij accessoires o.a. aan een slaaphefdak, koelkast, voorstoelen bekleed in eigen stof, bedlampjes en een zonnepaneel set. De basis is een Peugeot Boxer, Fiat Ducato of Mercedes Sprinter, al dan niet elektrisch. Het gehele leverproces van een modulaire camper neemt ongeveer zes maanden in beslag en heeft daarmee een stuk kortere levertijd dan veel andere ‘standaard’ campers.

 

Doordat er veel tijd is gestoken in de ontwikkeling, het testen, finetunen en bouwen van de modules hoeft niet voor iedere camper het wiel opnieuw uitgevonden te worden. VAN Jorn bouwt campers op basis van een zelf ontwikkeld rails-systeem. De kosten voor een VAN Jorn camper hangen af van de verschillende opties die je kiest, en of je zelf een bus meeneemt of dat er een nieuwe bus gekocht dient te worden. Met nieuwe bus ongeveer tussen de €80.000 en €120.000, voor enkel de ombouw tussen de €35.000 en €60.000 euro.

 

Eigenzinnig op wielen

Iedere camperaar weet zelf hoe hij/zij wil reizen en vakantie wil vieren. We zo handig dus dat je zelf je indeling en meubels kunt kiezen. Dit maakt de campervan uniek en levert een eigenzinnig buscamper op. “De campers VAN-Jorn zijn wendbaar, gemaakt voor lange en comfortabele ritten en je rijdt er zo in weg. Ideaal in de stad en voor een rustige plek in de natuur.” 

 

Standaard heeft de Module-VAN twee goedgekeurde zitplaatsen voor tijdens het rijden. Het is optioneel mogelijk om met een gordelbok met gordels het aantal naar 4 personen op te hogen. 

 

Werkplaats op de beurs

Naast de unieke campervan is het toch ook uniek te noemen dat VAN Jorn op een beurs als de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht (in 2022) live in een mobiele werkplaats een kijkje achter de schermen gaf. Werkplaats chef Lars Bouma: “Voor deze beurs hadden we De Werkplaats meegenomen om te laten zien hoe wij de modulaire campervan bouwen. We bouwen onze buscampers heel secuur en systematisch. Niks geheimzinnigs namelijk, maar mooie kwalitatieve materialen, veel eigen ontwikkeling, productie in eigen huis en alles slim uitgedacht. Geen fabrieksbouw dus, maar mensenwerk.”

 

In de VAN Jorn-werkplaats in Groningen kunnen geïnteresseerde klanten ook een kijkje nemen. Zo legt Lars uit: “We zijn erg trots op deze werkplaats. Afgelopen jaar zijn we met VAN-Jorn naar de Duinkerkenstraat verhuisd en hebben we zelf veel verbouwd. De oude loods was behoorlijk uitgeleefd en volgebouwd. We hebben de ruimte opengebroken en ingericht zodat we hier acht campers tegelijk kunnen bouwen. Hoe we dat doen? De bus rijdt buitenom en wordt daar in zes productiestappen klaargemaakt voor aflevering. In het midden van de loods is het assemblage werkstation voor de modules gesitueerd. De gekleurde houten zijpanelen zijn op maat gefreesd voor de modules en worden hier afgewerkt. Het aluminium, wat zorgt voor sterkte in de VAN en een lichtgewicht inrichting, wordt hier in de juiste vormen en hoeken gezet. Zo komen alle onderdelen van de kastjes hier samen. Klaar om aan het eind van de lijnproductie in de rails van de camper bevestigd te worden. Het mooie van de rails is dat je de module altijd weer los kan halen en verplaatsen, of dat er een andere module bij geplaatst kan worden.” 

 

VAN-club

De camperbus van VAN-Jorn stel je dus zelf samen en maak je geheel naar eigen smaak en wensen. Het interieur is heel herkenbaar en maakt het merk uniek. De keus voor de sterke merknaam VAN-Jorn komt marketingtechnisch ook goed van pas.  Jorn: “Onze klanten noemen we de VAN-club. Wij snappen ook niet hoe het kan, maar alleen hele leuke mensen kopen een camper bij ons. Het zijn vaak mensen die bewust zoeken naar iets anders dan de ‘standaard’ camper en een mooi design belangrijk vinden. Vaak wat jongere mensen – of in ieder geval jong van geest – en avontuurlijke reizigers. Zo is de buscamper die het verst van huis is gereisd inmiddels vijf maanden onderweg op het Amerikaanse continent, van Canada tot ver in Zuid-Amerika”.

Op je gemak alles over de Module-VAN lezen? We hebben alles uitgewerkt in een drietal emails. We vertellen je waarom iedere VAN uniek is, nemen je mee in ons verhaal, en vertellen je alles wat je moet weten om je eigen droomcamper samen te kunnen stellen.