Dit is de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) en dit moet je er van weten

Dus, je overweegt om een camper te laten bouwen? Voordat je je in de opwindende wereld van camper inrichting stort, is het belangrijk te weten waar je financieel rekening mee moet houden als het over de bestelwagen gaat. In deze blog leggen we je meer uit over de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM), en waar je rekening mee moet houden als je een gebruikte bus wil aanschaffen.

Dit is BPM

BPM is een belasting die geheven wordt op elke nieuwe personenauto, bestelwagen of motor die in Nederland wordt geregistreerd. Ook voor campers, vaak gebaseerd op een bestelwagen, geldt dat je als particulier BPM betaalt op basis van de cataloguswaarde van de oorspronkelijke bestelwagen.

Voor particulieren is dit gesneden koek: of je nu een glanzende sedan of een stoere bestelwagen kiest, je ontkomt niet aan de BPM. Voor bedrijven is het verhaal anders. Tot nu toe hoefden bedrijven geen BPM te betalen voor bestelwagens. Dat maakt deze voertuigen aantrekkelijk voor zakelijk gebruik, ook als je ze wilt ombouwen tot iets unieks zoals een mobiel kantoor, een mobiele yogastudio of een hotelkamer op wielen. Maar let op, deze regeling loopt ook af. Tot 2025 is het BPM-vrij, maar daarna zullen ook zakelijke kopers aan de slag moeten met deze extra belasting. Iets voor jou? Wacht dan dus niet te lang met je aankoopbeslissing! Als je dit jaar handelt, bespaar je een flinke som geld.

De BPM berekenen

De eerste particuliere tenaamstelling van een bestelwagen is het moment van afrekenen. Bij de aanschaf van een nieuwe bestelwagen kan de BPM afhankelijk van het type en de brandstof grofweg tussen de 14.000 en 18.000 euro bedragen. BPM moet áltijd betaald worden voor ieder uniek voertuig. Dus ook voor een gebruikte bus die tot dat moment toe als bedrijfsauto is gebruikt. Het BPM bedrag is dan afgeschreven met een percentage, volgens de forfaitaire tabel van de Belastingdienst. Zo is er bij een bus van 4 a 5 jaar oud vaak nog een resterend BPM bedrag van tussen de 4 en 8 duizend euro over. Een mooie besparing!

Het is belangrijk te weten dat bestelwagens vaak worden geadverteerd zonder de btw en BPM in de prijs inbegrepen. Dus als je als particulier naar voorraadmodellen bestelwagens kijkt, houd dan rekening met deze extra kosten.

Elektrische (bestel)auto’s

Kies je voor een elektrische Peugeot Boxer of Mercedes Sprinter? Dan betaal je in 2024 nog helemaal geen BPM! Ook vanaf 2025 is het BPM bedrag te verwaarlozen ten opzichte van de dieselvarianten. Dit maakt dat de elektrische bestelwagens steeds interessanter worden om om te bouwen tot buscamper.

Jouw avontuur wacht

Het bouwen van een camper is meer dan een aankoop; het is een investering in een levensstijl vol avontuur, vrijheid en onvergetelijke herinneringen. Met de juiste timing en financiële planning kan jouw droomcamper van VAN-Jorn een realiteit worden. Dus waarom wachten? De wereld ligt aan je voeten, en jouw op maat gemaakte camper is de sleutel tot het ontdekken ervan!

Op je gemak alles over de Module-VAN lezen? We hebben alles uitgewerkt in een drietal emails. We vertellen je waarom iedere VAN uniek is, nemen je mee in ons verhaal, en vertellen je alles wat je moet weten om je eigen droomcamper samen te kunnen stellen.