Jorn Hofman wil groot worden met de modulaire camper

Met zijn vader vernieuwde hij zeven jaar geleden voor eigen gebruik een camper, een oud beestje van het merk Hymer. Sindsdien laat de inrichting van de ideale kampeerbus Jorn Hofman (22) niet meer los.

Met zijn bedrijf VAN-Jorn in Groningen legt hij zich al zo’n vier jaar toe op de in- en ombouw

van campers. Een samenwerkings verband met Peugeot-dealer Nefkens luidt wat de jonge ondernemer betreft een periode van opschaling in. Het jonge bedrijf tekent nu voor de inrichting van jaarlijks zo’n twintig campers, maar dat moeten er binnen drie jaar honderd tot tweehonderd worden.

‘Fabriekscampers zijn onder de maat’, zo luidt de heldere boodschap op de website van de Groningse start-up. De campers die Hofman inbouwt hebben een concept dat ze onderscheidt van de gevestigde merken. De kopers kunnen door een modulair systeem dat Hofman heeft ontwikkeld zelf het interieur samenstellen. Aan een rail langs de wand kunnen

bijna dertig verschillende modules worden bevestigd: bankjes, kastjes, bedden, keukens, lampjes. “Iedereen kan precies de camper krijgen die hij wil hebben, aldus Hofman.

‘Meestal zijn we met zo’n drie tot zes jonge mensen aan het werk’

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Hofman al een staat van dienst als ondernemer. ,.Ik heb allerlei kleine bedrijfjes gehad. De belangrijkste was kunstgalerie SmartArt aan de Westerkade In Groningen. “Ik heb ook lampen ontworpen en gemaakt onder de naam Jorn’s Lampen Design.Ondertussen volgde hij de studie Industrieel Product Ontwerpen (“Dat deed ik er eigenlijk een beetje bij”) aan de Hanzehogeschool Groningen. Daar studeerde hij twee jaar geleden af op de modulair ingerichte camper. In dezelfde periode bouwde hij op het Suikerterrein een werkplaats. Hofman: “Het geld daarvoor had Ik van mijn eerdere bedrijfjes overgehouden.”. De afgelopen jaren vernieuwde hij bestaande campers, maar richtte ook bestelbusjes in om ermee op reis te kunnen gaan.”Daar leer je ontzettend veel van”, zegt hij. De volgende stap die hij met zijn bedrijf zet is de inrichting van nieuwe busjes voor de verkoop. De keuze viel daarbij op de Peugeot Boxer, die volgens hem goed is in te richten en door zijn beperkte draaicirkel gemakkelijk te besturen is, ook in steden.

De vanaf-prijs voor een ModuleVAN , zoals de ingerichte Boxer heet, is zo’n 60.000 euro.

De eerste exemplaren zijn klaar en zijn nu te zien in de showrooms van Nefkens In Groningen, Utrecht,Den Bosch en Nieuwegein. Hofman: “Wij konden door corona niet op beurzen laten zien wat wij maken.Nefkens vindt het mooi om te laten zien da t er met hun busjes meer mogelijk is dan spullen te bezorgen.”

Hofman is de enige die fulltime voor·de start-up werkt. “Meestal zijn we met zo’n drie tot zes jonge mensen bezig. De anderen werken allemaal parttime. Het ene moment heb je iemand nodig die goed is in elektra, het andere moment een andere specialiteit.”

Met het oog op de beoogde schaalvergroting ligt ook de bedrijfsvoering onder de loep. “Ik wil meer werk gaan uitbesteden”, zegt Hofman. Hij denkt daarbij aan de vervaardiging van de modules. Maar ook het product wordt verder ontwikkeld. “Een camper kan altijd beter en mooier worden. Ik weet zeker dat ik er nog jaren mee bezig ben.”

Op je gemak alles over de Module-VAN lezen? We hebben alles uitgewerkt in een drietal emails. We vertellen je waarom iedere VAN uniek is, nemen je mee in ons verhaal, en vertellen je alles wat je moet weten om je eigen droomcamper samen te kunnen stellen.