De in Groningen gevestigde scale-up camperbouwer VAN-Jorn is in korte tijd gegroeid naar een onderneming met tien mensen in dienst. Hoe heeft de 24-jarige eigenaar Jorn Hofman deze indrukwekkende prestatie kunnen leveren? “Ik werk hard en ben altijd in de weer. Maar wel hebben vooral een heel goed product.”

Tekst Bengt Dirks // Foto’s

De jonge ondernemer weet niet van ophouden, is er al mee bezig zo lang hij zich kan herinneren. “Toen ik zo’n 10 jaar was, bouwde ik veel dingen, om ze vervolgens te verkopen. Ik was graag met mijn handen bezig. Eerst met lampjes en kleine klusjes bij mensen thuis, later werden mijn projecten steeds groter.” Hij was altijd al gek op campers. “Als kind reisde ik met mijn ouders met de camper die ik zelf bouwde. Dat vond ik prachtig. Toen ik zeven jaar oud was, maakte ik al schetsen van hoe mijn ideale camper eruit zou zien. Ik fantaseerde dan om daarmee een wereldreis te maken.”

‘Mijn ouders en ik vonden het belangrijk dat ik mijn diploma zou halen, maar de focus lag altijd al op mijn ondernemingen’

Nieuwe locatie

Het begon met een eenmanszaak voor klussen bij mensen thuis, totdat hij op een gegeven moment een camper ging bouwen. “Toen werden de passie die ik als kind had gecombineerd met mijn handigheid. Ik besloot campers te bouwen en die aan klanten te verkopen.” Hofman heeft een opmerkelijke gedrevenheid, hij is een echt werkpaard en heeft nooit stilgezeten. “School en mijn opleiding? Dat deed ik ernaast. Mijn ouders en ik vonden het belangrijk dat ik mijn diploma zou halen, maar de voornaamste focus lag altijd al op mijn ondernemingen.”

En de zaken gaan goed. Hofman krijgt veel aanvragen en moest onlangs verhuizen naar een nieuwe locatie. “We hebben de ruimte hard nodig. Het vorige pand was echt off-grid, zonder verwarming en toilet. Deze nieuwe ruimte is veel groter en we maken het geschikter om onze klanten te ontvangen. We nodigen ze ook altijd uit in onze werkplaats, dus willen we het schoon en netjes hebben.” Zo is te zien dat de werkplaats van binnen een likje verf krijgt, een nette vloer is gelegd en er wordt nog gewerkt aan het opzetten van een showroom. In de gang voor het kantoor hangen samples van stof aan de muur, die de klanten kunnen selecteren voor op bijvoorbeeld een stoel. In de werkplaats is een aantal van de camperbouwers bezig met lakken.

Technisch snufje

Voor het bouwen van zijn campers hanteert VAN-Jorn een naar eigen zeggen uniek systeem: dat van modulaire interieurstukken, die aan de ingebouwde rails worden bevestigd. “Dankzij dit systeem kunnen wij onze eigen interieurstukken ontwerpen, waaruit de klant vervolgens een keuze kan maken. We bouwen de interieurstukken in onze werkplaats en plaatsen ze in de camper op de rails, waar de klant ze wil hebben. Later kan het interieur altijd naar wens worden verplaatst of vervangen, door het simpelweg los te halen uit de rails.” Volgens Hofman een heel efficiënt en snel systeem.

Een van de nieuwste toevoegingen aan het bedrijf is een technisch snufje op de website: een 3D-configurator waarmee klanten hun camper zelf kunnen samenstellen. De prijzen staan per module vermeld. Het lijkt net een beetje op een computerspel, waarbij je je eigen camper kan bouwen. “Voordat de bouw begonnen is, is het hiermee mogelijk om te zien hoe je unieke camper er uit gaat zien”, aldus Jorn. Heeft hij zelf nog wel tijd over om te genieten? “Ik geniet van dit werk en wil graag mijn ideeën kwijt in de toffe projecten die we doen. Dus ik zou niets liever willen dan dit.”

‘Met dit systeem kunnen klanten een keuze maken uit onze eigen lijn van interieurstukken’

Stel je eigen VAN samen

Maak een afspraak

Puzzel jouw eigen
VAN bij elkaar

in onze configurator

Op je gemak alles over de Module-VAN lezen? We hebben alles uitgewerkt in een drietal emails. We vertellen je waarom iedere VAN uniek is, nemen je mee in ons verhaal, en vertellen je alles wat je moet weten om je eigen droomcamper samen te kunnen stellen.