VAN-Jorn is al vijf jaar onderweg
om de camperwereld op z’n kop te zetten

Op 1 maart 2018 schreef Jorn Hofman VAN-Jorn in bij de Kamer van Koophandel. Vandaag bestaat het Groningse camper-bouwbedrijf precies 5 jaar en staat er een scale-up met serieuze ambities. Hofman blikt terug: “Ik wilde iets doen met camperbusjes, maar ik wist nog niet precies wat”. 

In een kleine garagebox knapte Jorn Hofman, net negentien jaar oud, campers op voor de verkoop. De handigheid in het bouwen zorgde dat Jorn genoeg werk had en uit zijn jasje groeide. “Ik kon maar een camper tegelijk kwijt op mijn oude plek. Toen ik een zelfbouwkavel tegenkwam op het voormalig Suikerunieterrein in Groningen begon het te kriebelen. Ik wilde een pand bouwen waar ik aan wel vijf bussen tegelijk zou kunnen werken.”. Om kans te maken op een plekje op de gewilde broedplaats ontstaat de naam VAN-Jorn, wordt er een businessplan geschreven en meldt het bedrijf zich bij de KvK.

 

12 in een dozijn

Met een groep medestudenten wordt het eerste jaar vooral gebouwd aan het nieuwe pand. Tijdens het bouwen ontstaan er plannen voor een modulair interieur systeem. Studiegenoot Gideon raakt steeds verder betrokken en tussen de bouw door wordt er geschetst, geprototyped, uitgewerkt en ontstaan de eerste contouren van de Module-VAN. De jongens gaan naar de grootste camperbeurs van Nederland, in Utrecht, om te kijken hoe het vooral niet moet: niet te plastic, geen tuttige beige en chromen frontjes, geen 12 in een dozijn. 

Op de groei

De ambities om een tegenbeweging te beginnen in de camperindustrie worden concreet. Er wordt volledig ingezet op de bouw van nieuwe modulaire campers. Alles wordt uitgedacht op de groei: schetsen worden gedetailleerde 3D-modellen, er wordt al gestart met de ontwikkeling van eigen automatiseringssystemen en er wordt geïnvesteerd in een computergestuurde frees (CNC). Twee jaar na de oprichting wordt de eerste modulaire camper gebouwd voor de kampeerhal in Roden. 

Duitsland en België

Terug naar 2023. Inmiddels is VAN-Jorn een scale-up met 10 man personeel, een eigen pand aan de Duinkerkenstraat en grote ambities. Dit jaar werd de 50e camper afgeleverd. Komende jaren moet de productie pas echt op gang komen, onder anderen voor de Duitse en Belgische markt. Hofman: “We willen het betere alternatief zijn voor de fabriekscamper. Met een design interieur, duurzame materialen en veel meer bij de tijd. Wij kunnen snel aanpassingen doorvoeren en ontwikkelen. Dat is onze kracht”

Op je gemak alles over de Module-VAN lezen? We hebben alles uitgewerkt in een drietal emails. We vertellen je waarom iedere VAN uniek is, nemen je mee in ons verhaal, en vertellen je alles wat je moet weten om je eigen droomcamper samen te kunnen stellen.