RTV Noord – Made in Grunn: de camper voor jonge, hippe kopers

In de werkplaats van VAN-Jorn aan de Duinkerkenstraat in Groningen staan de busjes in volgorde achter elkaar opgesteld. De eerste in lijn is aan de binnenzijde volledig gestript en klaar om mee aan de slag te gaan. In de bus ervoor wordt de isolatie aan de binnenzijde aangebracht en de vloerverwarming op de bodem gelijmd.

Weer een bus verder zijn de aluminium rails aangebracht waar het modulaire interieur aan wordt bevestigd. En zo gaat het door.

Tien bussen verder staat de voorste in de rij er volledig afgebouwd en glimmend bij, popelend te wachten op zijn nieuwe eigenaar. Rond de vijftig bussen rijden er nu jaarlijks bij VAN-Jorn de werkplaats in en gaan er als camper weer uit.


Jorn Hofman

Op één na meest gebruikte zoekterm

VAN-Jorn drijft mee op de golf van de ongekende populariteit van campers. Dat ‘camper’ na ‘gratis’ de meest gebruikte zoekterm op Marktplaats was afgelopen jaar, zegt wat dat betreft genoeg. In 2023 registreerde de RDW 173.657 campers, een groei van acht procent in een jaar tijd.

De camperhype leidt ertoe dat bij VAN-Jorn niet eens meer sprake is van seizoensdrukte. Het gaat volgens eigenaar-oprichter Jorn Hofman ‘het hele jaar door’. Met een paar pieken na beurzen zoals de Caravana in Leeuwarden, een paar weken geleden.


Groei is er nog niet uit

Het begon in coronatijd, toen de vraag naar campers explodeerde. Zo hard als het een paar jaar geleden ging, gaat het nu niet meer zegt Hofman, maar de groei houdt wel aan en die is er volgens camperbouwer Hofman ook nog lang niet uit.

Daarbij zit de grootste toename in de verkopen in het segment van de buscampers, precies waar VAN-Jorn actief in is. ‘We zien veel mensen die overstappen van een caravan of een wat grotere camper naar een buscamper, die wat compacter is’, zegt Hofman.

Er wordt druk gewerkt aan een Van Jorn-camper

Fabriekscamper met standaard interieur

Buscampers zijn rond de zes meter lang en wat handzamer en volgens Hofman ook prima als dagelijks vervoermiddel te gebruiken. Al is dat meer theorie dan praktijk, want een zes meter lange buscamper blijft een lel van een auto, waarmee manoeuvreren in een doorsnee binnenstad wel het nodige van een bestuurder vraagt.

Veel mensen hebben volgens Hofman ook genoeg van de fabriekscampers met hun vaak belegen vormgeving en gestandaardiseerde interieur. Veelal zijn die gebouwd door Duitse camperbouwers, die de markt beheersen. ‘Witte koelkasten’, aldus Hofman.


Bij elkaar puzzelen

VAN-Jorn hanteert een geheel eigen aanpak. In eigen huis is een modulair systeem ontwikkeld waarmee klanten het interieur van de bus met kastjes, een keuken, het bed en een zitje bij elkaar kunnen puzzelen.

De drijvende kracht achter de ontwikkeling van dit concept is Jorn Hofman zelf. Vanaf zijn tiende had hij al allerlei bedrijfjes en op een gegeven moment kwam het huisje op wielen op zijn pad. ‘Ik merkte dat ik daar heel veel houvast in vond’, zegt Hofman.

Op zijn vijftiende begon hij met het verbouwen van een oude Hymer, een bekend Duits campermerk. ‘Ik kwam er snel achter dat veel niet gemaakt is zoals ik het zelf zou willen, dat materialen er gewoon niet leuk uitzien en dat er veel plastic wordt gebruikt.’

Werken aan het interieur van een camper

Op zoek naar perfectie

Hofman sloeg zelf aan het ontwikkelen, wat nog helemaal niet zo eenvoudig bleek. ‘Ik was op zoek naar een eigen product en wilde perfectie’, legt de jonge camperbouwer uit.

Telkens een bus van nul af opbouwen bleek ingewikkeld, tijdrovend en dus duur. De zoektocht naar een andere oplossing leverde de gestandaardiseerde modules op die Hofman en zijn achttien medewerkers nu in iedere bus inbouwen.


Doelgroep op zoek naar een hippere look

Ook werd het design van het interieur aangepakt. Hofman wilde af van alle kunststof en bekleding met een kennelijk vrolijk bedoeld motief. ‘Het is een wat ouderwetse business’, zegt Hofman over de campermarkt. ‘Veel camperbouwers zijn groot en log en ze bouwen voort op iets wat ze lang geleden zijn gestart.’

Zeker qua ontwerp eerder oubollig dan vernieuwend, stelt Hofman. Neemt niet weg dat er zeker een (senioren)markt voor is, zoals uit de verkoopcijfers wel blijkt.

VAN-Jorn richt zich niet op die meer traditionele fabriekscampermarkt maar op een jonger publiek, vanaf een jaar of 45. Een doelgroep die op zoek is naar een camper met een wat hippere look.

VAN-Jorn is een volledig uit gehand gelopen hobby

Kopers zijn vaak stellen. Hofman: ‘Mensen die de kinderen net uit huis hebben en klaar zijn voor nieuwe avonturen.’ Soms zijn het gezinnen die met jonge kinderen een lange reis willen maken.


Niet voor de smalle beurs

Menigeen zal wel even moeten sparen voor een VAN-Jorn. Een eigen camper laten bouwen is niet bepaald voor de smalle beurs. Breng je je eigen bus mee reken dan op een vanaf-prijs van dertigduizend euro. Een nieuwe bus met inbouw begint met 75 mille.

In Nederland heeft VAN-Jorn inmiddels stevig voet aan de grond. Via beurzen in Duitsland zoekt het jonge bedrijf zich nu ook een weg in het buurland, waar campers vanwege het ontbreken van BPM trouwens al snel zo’n vijftienduizend euro goedkoper zijn.


Tweehonderd campers in beeld

Hofman: ’Wij willen een exponentiële groei. Ons doel is een perfect product te maken. We willen een serieus productiebedrijf worden. Om die ontwikkeling te kunnen doen hebben we een goede afzet en dus groei nodig.’

De vijftig campers die VAN-Jorn nu aflevert zullen er volgend jaar mogelijk al honderd zijn en wat Hofman betreft komt dan een aantal van tweehonderd ook in beeld. Of, zoals Hofman zijn bedrijf omschrijft: ‘Een volledig uit de hand gelopen hobby.’

Lees het artikel bij RTV Noord >

Campervan Days: Een unieke camperbeleving

Tien vooraanstaande Nederlandse campermerken en NKC organiseren een gloednieuw event; Campervan Days op 12 en 13 oktober 2024, gehouden bij Netl camping Kallumaan in Kraggenburg. Het initiatief is genomen door

Stel je eigen VAN samen

Maak een afspraak

Puzzel jouw eigen
VAN bij elkaar

in onze configurator

Op je gemak alles over de Module-VAN lezen? We hebben alles uitgewerkt in een drietal emails. We vertellen je waarom iedere VAN uniek is, nemen je mee in ons verhaal, en vertellen je alles wat je moet weten om je eigen droomcamper samen te kunnen stellen.