Zo kies je de juiste bestelwagen voor jouw buscamper

Het samenstellen van je ideale camper begint en eindigt met de keuze voor de bestelwagen. Bestelwagenland is best ingewikkeld, dus we helpen je graag met de keuze voor de ideale bestelwagen.

 

Vooropgesteld: er is een verschil tussen een buscamper en een camperbus. Een camperbus heeft het formaat van een grote personenauto, geen vaste stahoogte binnen en vereist meestal een ombouw constructie om alle vereiste voorzieningen te kunnen gebruiken in het voertuig. Een buscamper is net een maatje groter, meestal met vaste stahoogte en een indeling die je niet om hoeft te bouwen. Dit campertype is opgebouwd op basis van een bestelbus. Voordelen zijn dat de voertuigen compact en makkelijk wendbaar zijn. Aan het auto-deel wordt in principe niks aangepast dus het is een comfortabele en veilige basis voor je camper.


De opties
Als basis van je buscamper heb je keuze uit een handvol bestelwagens, met elk hun eigen voordelen, opties en prijskaartjes. VAN-Jorn heeft gekozen om te werken met de twee hoofdmodellen in camperland: de Fiat Ducato-modellen en de Mercedes Sprinter. Beide modellen bestaan al jaren en staan bekend als de perfecte basis voor je buscamper. De Fiat Ducato-modellen zijn populair vanwege zijn praktische en brede laadruimte en handzame lengteopties. De Mercedes Sprinters staan bekend om hun betrouwbaarheid en vele opties, perfect voor wat avontuurlijkere reizen. We gaan wat verder de diepte in over de verschillende modellen.


De Stellantis groep-bestelwagen
Maar liefst 5 merken die onder de autofabrikant-groep Stellantis vallen bieden een bijna identieke bestelwagen aan. Het voertuig waar het allemaal mee begon is de Fiat Ducato. Over de jaren is dezelfde bus ook uitgebracht in een aantal facelifts, en onder een aantal andere namen:


Fiat (e-)Ducato;
Peugeot (e-)Boxer;
Citroën (ë-)Jumper;
Opel (e-)Movano;
Toyota Proace Max (electric).


Tot 2024 bracht Fiat de Ducato uit met een eigen motor, opties als een automaat en met geavanceerdere rijhulpsystemen. Sinds 2024 zijn alle modellen, op enkele uiterlijke verschillen na, identiek in opties en motor.


De voordelen van dit busmodel zijn de afmetingen van de laadruimte, wat straks het camperdeel wordt van jouw bus. De Ducato is een erg populair basisvoertuig onder camperbouwers omdat de wanden mooi recht zijn en er weinig ingewikkelde hoeken in het model zitten. Zo kan elke centimeter goed benut worden. Ook de breedtemaat van het model is een groot voordeel, omdat je in de breedte van de bus het bed kunt maken. Motorisch staan de bussen goed bekend. Nadelen zijn de beperktere opties die geboden worden, motorisch, maar ook als het gaat om opties als fourwheeldrive.


De Stellantis-modellen zijn tot camper om te bouwen in de volgende maten:

De lengte van het voertuig (aangegeven als ‘L’): L2: 5,40 meter, L3: 5,99 meter en L4: 6,36 meter.
De hoogte van het voertuig (aangegeven als ‘H’): H1: 2,25 meter, binnen:1,66 meter, H2: 2,52, binnen: 1,95 meter.


De bestelwagen van Mercedes

De Mercedes Sprinter is een populair voertuig om om te bouwen tot buscamper. De Sprinter was tot 2017 kwa chassis gelijk aan de Volkswagen Crafter. Sinds die zijn overgegaan naar een nieuw model is dit buschassis alleen van Mercedes te krijgen. De Sprinters staan bekend als betrouwbaar en hebben een sterke motor. Het is ook veel bus: de bus is wat massiever uitgevoerd, en heeft wat forsere buitenmaten. Er zijn veel opties te krijgen, zoals 4×4, een verhoogde bus, voor- of achterwiel aangedreven, met automaat en ga zo maar door. Je kan het zo gek, en dus zo duur, maken als je wilt. Je kan de Sprinter krijgen met dieselmotor, benzinemotor of geheel elektrisch.


Nadelen van de Sprinter is dat de bussen behoorlijk prijzig zijn. Ook is de maatvoering niet altijd ideaal: de bus is wat smaller. Dat scheelt wat in je binnenruimte, en de bus is te smal om in de breedte te kunnen slapen zonder gebruik te maken van flares (uitbouwtjes aan de buitenkant van de bus). Voordelen zijn dat je de bus wel in langere maten kunt krijgen dan veel andere bestelwagens. Zo heb je lekker veel ruimte voor een groter gezin of als je langere reizen gaat maken. Ook fijn is dat de vloer van de laadruimte van de Mercedes Sprinter gelijk loopt met de cabine: zo heb je een mooie doorlopende vloer en trek je de cabine makkelijker bij je camperinterieur.


De Mercedes Sprinter is tot camper om te bouwen in de volgende maten:

De lengte van het voertuig (aangegeven als ‘L’): L2: 5,93 meter en L3: 6,96 meter.
De hoogte van het voertuig (aangegeven als ‘H’): H1: 2,35 meter, binnen:1,72 meter, H2: 2,83, binnen: 2,00 meter.


Diesel, Benzine, HVO en elektrisch

De meest voorkomende brandstof voor bestelwagens is diesel. Benzinemotoren zijn een stuk minder efficiënt voor grote voertuigen, en komen daardoor maar zeldzaam voor. Er is strenge regelgeving voor diesel motoren. De standaarden worden steeds schoner. Sinds 2016 zijn bestelwagens overgegaan op de Euro 6 norm. Binnen deze norm worden kleine optimalisaties gedaan, de schoonste standaard is in 2024 euro 6E. Sinds 2019 hebben de meeste voertuigen Adblue, een extra brandstof die bijgemengd wordt in de motor. Die zorgt voor een stuk schonere verbranding.


Ook voor bestelwagens wordt druk gezocht naar schonere alternatieven. Er wordt hard ontwikkeld aan nieuwe elektrische modellen. Er zijn inmiddels best goede opties beschikbaar, van zowel Stellantis als Mercedes. De werkelijke actieradius die haalbaar is voor een elektrische buscamper is zo rond de 350 km. Voor een bestelwagen heb je behoorlijk wat accu’s nodig, dus de bestelwagen wordt hierdoor wel een stuk zwaarder. Dit betekent soms dat je met een interieur over de 3500kg gewicht komt. Om daar de weg mee op te mogen heb je een C1-rijbewijs nodig. Er wordt gekeken naar nieuwe regelgeving om dit op te rekken, maar dit gaat waarschijnlijk nog enkele jaren duren.


Een alternatieve duurzame dieselbrandstof die steeds meer populariteit wint is HVO. Deze brandstof wordt gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval zoals dierlijke vetten. Deze emissie-arme brandstof kan je gewoon tanken in je dieselbus, en is een alternatief voor traditionele diesel. De meeste bestelwagens kunnen met deze brandstof tot HVO100 (volledig hernieuwd materiaal) overweg.


Gebruikte bestelwagens

Gebruikte bussen kunnen een mooie besparing opleveren. Bestelwagens zijn redelijk waardevast, en schrijven vooral af op de belasting die je betaald als je als particulier een voertuig aankoopt. Je kan met een bus van 4 à 5 jaar oud tussen de €10.000 en €15.000 euro goedkoper uit zijn dan met een nieuwe bestelwagen. Houd er rekening mee dat vraagprijs van gebruikte bestelwagens door dealers altijd neergezet wordt zonder BTW en BPM. Dus de prijs wordt dus een stuk hoger dan geadverteerd. Overigens kan je ook kiezen om de bus op grijs kenteken te houden en je interieur aan die eisen te laten voldoen. Dan betaal je geen BPM en kan je de BTW zakelijk aftrekken. VAN-Jorn kan je altijd helpen met het maken van de werkelijke prijsberekeningen en je kan ook bij ons terecht voor aankoopbemiddeling.


BPM Over de aankoop van een nieuw voertuig ben je als particulier in Nederland een extra belasting verschuldigd, genaamd BPM. Dit bedrag wordt voor een zakelijk voertuig niet betaald. Koop je een gebruikte bestelbus van een bedrijf en bouwen wij hier jouw droomcamper van? Dán wordt het voertuig een particulier voertuig (op geel kenteken) en ben je BPM verschuldigd. Gelukkig niet het volledige bedrag: dit bedrag bouwt over een periode van 20 jaar af, waarbij de eerste 5 jaar het grootste percentage afbouwt. Pas op het moment dat de BPM aangifte (en betaling) is voldaan, wordt een nieuw kenteken afgegeven en kan je met je nieuwe camper op weg.

Elk busmodel heeft zijn eigen charme en voordelen. Dus kies wijs voor jouw perfecte camperavontuur! Heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op: we helpen je graag op weg!

Op je gemak alles over de Module-VAN lezen? We hebben alles uitgewerkt in een drietal emails. We vertellen je waarom iedere VAN uniek is, nemen je mee in ons verhaal, en vertellen je alles wat je moet weten om je eigen droomcamper samen te kunnen stellen.