TopCamper Magazine – VANliefhebbers: de bakermat van je droomcamper ligt in Groningen!

Fervent puzzelaar? Dan ben je bij VAN-Jorn aan het juiste adres om jouw unieke camperinterieur samen te stellen. We gaan zes jaar terug in de tijd en wel naar een garagebox in Groningen. Hier start het avontuur van de negentienjarige Jorn Hofman, die camperbussen opknapt voor de verkoop. Al snel blijkt dat hij over gouden handen beschikt en dat het werk hem boven het hoofd groeit. Zo wordt in 2018 z’n eigen bedrijf geboren.

Studentengroep

Na de aanschaf van een zelfbouwkavel gaat Jorn met een groepje medestudenten aan de slag en verrijst er een pand, waarin de camperbouw plaatsvindt. Al brainstormend ontstaat het idee om met een modulair interieursysteem te gaan werken, waarbij de campereigenaar zelf kan bepalen welke modules (zoals kast, bed, bank, tafel etc.) hij wil gebruiken en waar hij die plaatst.

Alles wordt uitgedacht, zoals gedetailleerde 3D-modellen. Er worden eigen automatiseringssystemen ontwikkeld en er wordt geïnvesteerd in een computergestuurde frees. Twee jaar na de oprichting is het zover en staat de eerste ‘modulaire’ camper van VAN-Jorn te pronken in de kampeerhal in Roden.

Productie

Inmiddels bestaat het team uit achttien medewerkers, ieder met zijn of haar eigen specialisme. Het afgelopen jaar verlieten achtendertig buscampers het pand, voor aankomend jaar staat er één per week gepland. Alles gebeurt in eigen productie, waarbij materialen als hout, corian en aluminium worden gebruikt. Daarnaast plaatst het bedrijf hoogwaardige inbouwapparatuur, zoals de Dometic compressorkoelkast.

De bouw

De bouw van een camper bij VAN-Jorn begint met de keuze van de basis: de bestelbus. Het bedrijf biedt de keuze uit vijf merken: Peugeot Boxer, Fiat Ducato, Citroën Jumper, Opel Movano en de Mercedes Sprinter.

Die kunnen ook 4×4 of elektrisch worden aangedreven, alles is mogelijk. Wil je zelf je bus inbrengen, ook dat kan. Op de site staat aan welke criteria zo’n bus moet voldoen.

Dan begint het puzzelen wat betreft de inrichting. Daarbij wordt de klant met raad en daad bijgestaan door ervaren vaklieden. Met een zelfontwikkeld railsysteem plaatst de klant de gekozen meubels en accessoires op de juiste plek. Het is bijzonder dat je vervolgens het bouwproces van begin tot eind volgt. Je krijgt een uitnodiging voor een tussentijds werkbezoek en via foto’s en andere informatie blijf je op de hoogte van de vorderingen.

Eindresultaat

Na een eerste camperreisje volgt de ‘afstel-afspraak’. Hierbij komt alles aan de orde over het gebruik van jouw bus. Wil je liever een kastje verplaatsen, nog wat accessoires toevoegen en is je bed naar wens? Veel kan nog worden veranderd. Zo doet het enthousiaste team er alles aan om jouw buscamper tot een groot succes te maken.

Dit artikel komt uit TopCamper magazine

Op je gemak alles over de Module-VAN lezen? We hebben alles uitgewerkt in een drietal emails. We vertellen je waarom iedere VAN uniek is, nemen je mee in ons verhaal, en vertellen je alles wat je moet weten om je eigen droomcamper samen te kunnen stellen.